نخستین باری که کتاب درخشان انسان در جستجوی معنا،اثر دکتر ویکتور فرانکل را خواندم به نیکی در یاد دارم.
از این کتاب مطالب مفید بسیاری را استخراج کردم و در زندگی روزمره به کار بردم.
در ادامه میکوشم که در حد توان، که معرفی کامل و جامعی از این کتاب بنویسم:
داستان من و کتاب:
به تازگی در دانشگاه تهران مشغول به تحصیل شده بودم.
با متروی میدان صنعت که به تازگی نیز افتتاح شده بود تا متروی دانشگاه تربیتمدرس میرفتم و میآمدم و در همین مسیر،کتاب انسان در جستجوی معنا،انتشار یافته توسط نشر جامی و در اپلیکیشن کتابخوانِ طاقچه مطالعه میکردم.
مطالعهی این کتاب،کمک کرد آن فضای مهآلودی که ذهن هر شخصی در سن و سال من را فرا می گیرد،آرام آرام شفاف شود و من جواب برخی از سوالات بنیادین خویش را بگیرم.
نکتهی قابل توجهی که این کتاب دارد،این است که شخص ویکتور فرانکل،داستان زندگی خودش به عنوان زندانی در اردوگاههای کار اجباری آلمان نازی آورده و نکات قابل تامل و تعمقی از زندگی در آن شرایط را بیان میکند.
اما من حتی در میان کتابخوانهای ایرانی،که قشر تحصیلکرده و اهل مطالعه هستند هم،تعصباتی کورکورانه نسبت به یهودی بودن ویکتور فرانکل دیدم و نقدهایی غرضورزانه و بیپشتوانه نسبت به او و کتابش.
عدهای گفته بودند که چون این شخص یهودی است و اصلا هیتلر خوب کاری کرده که خونشان را در شیشه کرده،حاضر نیستیم وقتی برای خواندنش بگذاریم.
اما خب،برای من دین و آیین هیچ شخصی مهم نبوده و نیست.
همهی ما انسانیم و بندهی خدا و بخشی از وجود ذات باری تعالی در ما میتپد.
من عقیده دارم که ما باید تلاش کنیم از یکدیگر یاد بگیریم و تلاش کنیم نگرش شفاف و واضحتری برای خود بسازیم،و در نتیجهی آن،ضمیر خود را روشن کنیم.
باری،با این مقدمه،برویم سراغ اطلاعات کلیِ کتاب.
نام کتاب:
انسان در جستجوی معنا | Man’s search for meaning
تاریخ چاپ نسخه اصلی و نسخه ترجمهشده:
این کتاب نخستین بار در سال 1946 میلادی،درست مدتی پس از پایان جنگ جهانی دوم به چاپ رسید.
در ایران هم این کتاب توسط انتشاراتیهای مختلفی به چاپ رسیده،همچون نشر درسا و نشر جامی،که من این کتاب را با ترجمهی آقای امیر لاهوتی از نشر جامی خواندم.
تعداد صفحات:
این کتاب،کتابی نسبتا کمحجم است و 255 صفحه بیشتر ندارد.
نویسنده:
ویکتور فرانکل با نام کامل ویکتور امیل فرانکل در 26 مارس 1905 در وین به دنیا آمد.
فرانکل یکی از بازماندگان اردوگاههای کار اجباری آشویتس و داخاو است. او روانپزشک و عصبشناس اتریشی بود که به دلیل یهودی بودن، سالها در اردوگاههای کار اجباری، زندانی بود.
فرانکل پدر و مادر، نامزد و برادرش را در اردوگاههای کار اجباری از دست داد و همین به او انگیزهای داد تا معنایی برای زندگی کردن پیدا کند.
بعدها، با آزمایش این طرح بر روی مراجعانش، معنادرمانی را طراحی کرد
ویکتور فرانکل مدتی بعد از جنگ جهانی دوم سخنرانی در شهر وین داشت. بعد از مدتی این سخنرانی به یکی دیگر از کتابهای او یعنی انسان در جستجوی معنای غایی، تبدیل شده است.
مترجم:
مترجم این کتاب،جناب آقای امیر لاهوتی است.
او همچنین ترجمهی کتابهایی همچون بیگانه،سقوط و عشق به زندگی از آلبرکامو را در کارنامهی مترجمی خود دارد.
کیفیت ترجمه:
مترجم حاذق کتاب،به خوبی از عهدهی ترجمهی کتاب برآمده و امانت را نیز به خوبی نگه داشته است.
به گونهای که جملات کتاب،رنگ و بوی تصنعی نگرفتهاند و به خوبی فضای ذهنی دکتر فرانکل در ترجمه نقش بسته و به نمایش گذاشته شده است.
نسخه کاغذی و الکترونیکی:
کتاب انسان در جستجوی معنا روی اپلیکیشنهای مختلف کتابخوان ارائه شد و توسط انتشارات مختلفی نیز به چاپ رسید.همچنین نسخهی رایگان پیدیاف این کتاب نیز روی اینترنت هست که آن را یافتهام و در اینجا برایتان میگذارم:
خرید نسخه کاغذی کتاب انسان در جستجوی معنا از 30بوک
کتاب انسان در جستجوی معنا در طاقچه
نسخهی رایگان کتاب الکترونیکی انسان در جستجوی معنا(چاپ قدیمی)
طرح جلد، فونت و صفحهآرایی:

طرح جلد کتاب انسان در جستجوی معنا که توسط نشر جامی انتشار یافته،طرح روی یکی از نسخ انگلیسی اش است.
طرح پرندهای بر فراز سیمهای خاردار اردوگاههای کار اجباری با پسزمینهای خاکستری،که پرنده می تواند استعارهای از آزادی ذهنی ما پس از مطالعهی این کتاب باشد.
طرح هوشمندانه و چشمنوازیست که مخاطب را به مطالعهاش ترغیب میکند.
این کتاب در چه زمینهای مرا یاری میکند:
واقعیت امر این است که من با مطالعهی کتاب انسان در جستجوی معنا،تا حدودی توانستم گرههای ذهنی خود را بشکافم و معنای زندگی خویش را تا حدودی درک کنم.
پس اگر شما هم به دنبال معنایی برای زندگی خودتان میگردید،این کتاب برای شماست.
اساس این کتاب بر لوگوتراپی یا معنایابی بنا شده و دکتر فرانکل با استفاده از اتفاقاتی که برایش افتاده و روایاتی که بیان میکند،اساس روشِ درمانیِ لوگوتراپی را بیان میکند.
به خصوص اگر دوست دارید از انفعال و ناامیدی بیرون بیایید و دربارهی معنادرمانی بدانید،این کتاب کمک حالِ شما خواهد بود.
چند جمله طلایی و کوتاه از کتاب:
- لوگوتراپی در مقایسه با روانکاوی روشی است که کمتر به گذشته توجه دارد و به دروننگری هم ارج چندانی نمینهد، در ازاء توجه بیشتری به آینده، وظیفه و مسئولیت و معنی و هدف دارد که بیمار باید زندگی آتی خود را صرف آن کند.
- زندانی به هر صورتی که درمیآمد،محصول و نتیجهای بود از تصمیم نهایی خود او،نه نتیجهی تاثیرات زندگی اردوگاهی.بنابراین،هر فرد میتوانست در چنین شرایط دشواری تصمیم بگیرد که از نظر روحی و معنوی چه روشی داشته باشد.وی میتوانست ارزش انسانی خود را خنی در موقعیت سخت زندگی اردوگاه کار اجباری نیز حفظ کند.
- در اردوگاه کار اجباری،در آن آزمایشگاه انسانی،ما زندانیایی را مشاهده می کردیم که بعضی از آنان همچون درندگان بودند و برخی دیگر چون قدیسین رفتار میکردند.انسان هر دو توان و خصوصیت را در درون خود نهفته دارد و اینکه کدام خصوصیت وی شکوفا میشود و کدام را برمیگزیند،بیشتر بستگی به تصمیمی دارد که خود فرد میگیرد،نه شرایطی که در آن زیست میکند.
یک پاراگراف از کتاب:
دکتر فرانکل روانپزشک و نویسنده، گاهی از بیماران خود که از اضطرابها و دردهای کوچک و بزرگ رنج میبرند و شکوه میکردند میپرسید، «چرا خودکشی نمیکنید؟»
او اغلب میتوانست از پاسخ بیماران خط اصلی رواندرمانی خویش را بیابد. در زندگی هرکسی، چیزی وجود دارد.
در زندگی یکنفر عشق وجود دارد که او را به فرزندانش پیوند میدهد؛ در زندگی دیگری، استعدادی که بتواند آن را به کار گیرد؛ در زندگی سومی شاید تنها خاطرات کشداری که ارزش حفظ کردن دارد.
یافتن این رشتههای ظریف یک زندگی فروپاشیده، بشکل یک انگاره استوار، از معنا و مسئولیت، هدف و موضوع مبارزهطلبی «لوگوتراپی» است، که تعبیر در فرانکل «از تحلیل اگزیستانسیالیستی» نوین (هستی درمانی) است.
ناشر:
کتاب انسان در جستجوی معنا توسط نشر جامی،یکی از انتشاراتی های موردعلاقهی من به چاپ رسیده است و من این کتاب را از همین انتشاراتی خواندم و بهرهی کافی بردم.
نشر جامی یکی از انتشاراتیهای دوست داشتنی و پیشرو در دنیای کتاب و فرهنگ ایران است.
قیمت:
قیمت نسخهی کاغذی کتاب 28000 تومان و نسخهی الکترونیکی آن 4800 تومان است.
بهگمانم بعد از مطالعهی این پست،خواندن مطلب زیر نیز برای شما مفید واقع شود:
معرفی کتاب | ذهن نامحدود اثر جو بولر
سلام من این کتاب رو درزمانی که میتونست یکی از بدترین دوران زندگی هر انسانی باشه وبخاطرش به همه چی شک کنه خوندم.اونقدراین کتاب موثر بود درپذیرش شرایط که به همه هم تجربه هام توصیش کردم ودرنوردش درسایتم وپیجم نوشتم .ولی هرکز فکر نمکردم کسی به نژادو مذهبوملیت نویسنده یه چنین کتابی که کاملا فارغ از نژادپرستی تالیف شده ایراد وارد کنه .چه خوب اشاره کردین
سپاسگزارم از حسن توجهت هدی جان.
چقدر خوبه که راجع بهش توی سایتت هم نوشتی.میام و سر میزنم حتما.
ممنونم از نظر خیلی خوبت.